miercuri, 2 ianuarie 2013

Tarta cu somon si cartofi


Aceasta tarta am pregatit-o pentru masa de revelion si a avut un real succes. Reteta am gasit-o aici, insa am folosit alt fel de aluat de baza.

Ingrediente pentru aluat:
- 200 g faina
- 1 lg sare
- 100 g unt moale
- 1 ou
- 3 Lg apa

Ingrediente pentru umplutura:
- 4 cartofi
- 200 ml smantana dilce
- 100 ml smantana grasa (pentru frisca)
-1 legatura marar proaspat
- 2 cepe verzi
- 2 oua
- coaja rasa de la o limetta
- 200-250 g somon afumat

Formam aluatul din ingredientele de mai sus, il invelim intr-o folie alimentara si il punem la frigider pentru cel putin 30 minute.
Cartofii se fierb in coaja apoi se curata si se taie rondele.
Dupa ce aluatul a stat suficient timp la frigider, il intindem cu sucitorul si il punem in tava de tarta. Daca este prea moale, punem tava cu aluatul la frigider pentru inca 15 minute.
Se incinge cuptorul la 180 grade C. In tava cu aluatul turnam multe boabe de fasole ca sa nu permita acestuia sa isi modifice forma in timpul coacerii. Dam la cuptor pentru 10 minute, scoatem boabele de fasole si apoi mai lasam aluatul inca 5 minute la cuptor.
In timp ce se coace aluatul, pregatim umplutura. Amestecam cele doua tipuri de smantana, tocam marunt firele de ceapa verde si de marar. Le adaugam la compozitia de smantana. Separat batem doua oua, le punem peste smantana si adaugam si coaja rasa de limetta. Somonul il taiem fasii si incepem asamblarea tartei. Asezam un strat de felii de cartofi (jumatate din cantitate)in tava cu aluatul, printre cartofi aranjam jumatate din somon apoi turnam deasupra jumatate din compozitia cu ou si smantana. Repetam straturile cu restul de ingrediente.
Incingem cuptorul la 190 grade C de aceasta data si coacem tarta timp de 30 minute + 3 minute pe ventilator sa o rumenim frumos.

Niciun comentariu: