marți, 20 octombrie 2009

Muraturi




De cand ma stiu imi plac la nebunie muraturile in saramura. Cele in otet nu prea ma incanta si in comert numai asa se gasesc. Tatal meu este un mare specialist in muraturi si asa imi trimitea borcane de la mii de km distanta ca sa-mi satisfac pofta :D. De data aceasta am zis ca e cazul sa le fac singura si sa nu mai pun bietul om pe drumuri :D. Mi-a dictat reteta pas cu pas si muraturile au iesit EXCELENTE!

Ca recipient pentru muraturi am folosit un "butoias" cam de 9-10 l

Am dat o fuga la piata si am cumparat:
- 3 kg rosii semi coapte (alea verzi nu-mi plac pentru ca ies prea amare pe gustul meu iar cele rosii se inmoaie prea tare. Rosiile rozalii sunt cele perfecte)
- 1 kg morcovi (e posibil sa mai ramana dar se pot folosi la alte mancaruri asa ca nu-i problema). Apropo, morcovii sunt preferatii mei :D
- 1 legatura de telina (radacina+frunze)
- 2 ardei capia
- 2 pepeni verzi mici-mici cam cat un grapfruit (se poate si fara dar eu am gasit in piata si nu m-am putut abtine sa nu cumpar. Sunt fooooarte buni murati)
- 2 radacini de hrean
- o legatura de marar uscat
Mirodenii:
- 1 usturoi
- 3-4 frunze de dafin
- ~30 boabe de piper negru
- sare in functie de cata apa intra ( la mine au fost 3 l apa si am pus 4 linguri mari de sare)

Am spalat legumele. Morcovii i-am curatat si i-am taiat in sferturi (si pe lung si pe lat), telina am curatat-o si am taiat-o in felii groase cam de 1 cm, am curatat hreanul si l-am spintecat in doua, fara mila :D
Mirodeniile le-am pus in 3 straturi (la fund, la mijloc si deasupra) asa ca le-am impartit ochiometric in trei. Deci, la fund punem cateva frunze de telina, 2 catei de usturoi, cateva boabe de piper negru, cateva crengute de marar uscat. Am asezat pepenii am mai completat stratul cu cateva rosii si printre crapaturi am indesat morcovi hrean si un ardei. A urmat al doilea strat de mirodenii si apoi iar rosii, morcovi, ardei, hrean....Deasupra iar mirodenii.
Incercati sa asezati cateva crengute de marar, si cativa catei de usturoi la margine, daca recipientul este de sticla sau plastic incolor, pentru un aspect mai placut :D
Dupa ce ati finalizat cu aranjatul bunatatilor, cu ajutorul unei cani cu masura turnati apa cat sa cuprinda toate legumele. La mine au fost 3 l de apa si la acestia am pus 4 linguri mari cu sare. Se dizolva sarea in apa si se toarna peste legume.
Trebuie lasate la loc racoros si este foarte important sa nu uitati in fiecare zi sa le zdruncinati (macar o saptamana). Asta este secretul cel mai mare in reusita.
Daca alegeti rosiile semi-coapte, intr-o saptamana ar trebuie sa fie numai bune de servit. Daca alegeti rosii coapte bine, in 3 zile sunt gata. Cele verzi (gogonelele) au de asteptat ceva mai mult (10-14 zile)

Mie mi-au iesit exact asa cum le face tata si sunt mega-incantata. De bucurie am mai alergat o data la piata si am mai pus de un butoias :D dar de data asta nu am mai gasit pepeni si i-am inlocuit cu mere dulci. Si merele capata un gust bestial.

2 comentarii:

diana monica spunea...

Marina ai retete bestiale! Felicitari!
Florina (flo1980)

Marina spunea...

merci Flo :)
mai pregatesc noutati...:P