joi, 11 iunie 2009

Despre uleiuri


Cu doua zile in urma, in bucataria mea a avut loc un mare esec. De aproximativ 2 ani nu am mai folosit ulei de floarea soarelui si in felul acesta m-am dezobisnuit de el. Il simt in orice mancare si nu-mi mai place. Si cum nu pot folosi ulei de masline la prajituri (inverzeste aluatul sau ii da o aroma specifica in cazul celui extravirgin), am inceput sa folosesc uleiul din seminte de struguri.
(foarte bun!). Saptamana trecuta am tot cautat prin magazine si nu am mai gasit, asa ca am decis sa cumpar ulei de porumb ( in necunostinta de cauza). Rezultatul: un dezastru! aluatul nu s-a copt cum trebuie iar alte arome, decat mirosul de floricele, nu se simteau.

In urma acestei grave erori, am hotarat sa scriu un articol despre uleiuri. Informatiile sunt preluate din mai multe surse.

ULEIUL DE DOVLEAC:
- verde inchis la culoare si vascos; se foloseste pentru condimentare. Merge bine la salatele pe baza de frunze, de legume sau de boabe. Se potriveste de minune si la carnea rosie.

ULEIUL DE MASLINE:
- difera ca gust in functie de sortiment si origine; poate fi incalzit pana la 220 grade C. Uleiurile de buna calitate se folosesc exclusiv la salate si mancaruri reci, cele de calitate medie - la feluri care necesita incalzirea.

ULEIUL DE RAPITA:
- aroma de nuca a sortimentelor presate la rece iese cel mai bine in evidenta in salate, sosuri reci si marinate. Pentru preparare la foc se recomanda sortimente mai neutre.

ULEIUL DE SUSAN:
- se obtine prin presarea semintelor de susan prajite sau nu; cu gust mai mult sau mai putin pronuntat de susan. Cateva picaturi sunt suficiente pentru aromatizare; pentru salate sau sosuri reci se combina de preferinta cu un ulei neutru. Ofera o savoare si un miros inimitabile. In bazinul Marii Mediterane precum si in Orientul Mijlociu, el reprezita un ingredient esential in patiserie. In orient, se adauga adesea o lingura de ulei in asezonarea preparatelor din carne si de legume. Emulsionat cu otet de orez sau sos de soia, poate constitui o vinegreta delicioasa, care poate insoti de minune salatele, cruditatile, legumele fierte.

ULEI DIN SAMBURI DE STRUGURE:
- variaza ca gust de la usor amarui la aromat fructat. Se recomanda atat pentru salate cat si pentru prepararea la foc.

ULEIUL DE NUCA:
- aroma sa de nuca merge de minune la salate mai consistente si mancaruri din peste. Este perfecta asocierea cu diferite branzeturi. Daca se foloseste arareori, se va cumpara in cantitati mici. Conservati-l pe usa frigiderului sau intr-un loc rece si intunecat pentru a-i prezerva intacte toate calitatile.

ULEIUL DE PORUMB:
- ideal pentru salate, prajirea in baie de ulei a preparatelor din peste sau cartofi. Este recomandat in dieta diabeticilor.

ULEIUL DE ALUNE:
- se foloseste cel ma adesea in bucataria asiatica. Gustul sau suav si usor parfumat poate insoti orice tip de salata. Se utilizeaza pur sau diluat, ca si untul in combinatie cu toate tipurile de feculante, paste sau produse de patiserie . Poate fi asociata cu un otet dulce sau cu suc de lamaie peste legume sau preparate din peste.

ULEIUL DE FISTIC:
- avand o aroma foarte puternica, nu se poate combina cu orice. Totusi, il putem regasi in diverse preparate sarate sau dulci de pateiserie pe baza de fructe. Este perfect pentru toate tipurile de salate verzi : andive, laptuci, patrunjel, amestecat cu otet balsamic de Modena sau suc de lamaie. Il puteti combina cu avocado sau sfecla rosie precum si cu diverse fructe, precum mere sau pere crude. Este in egala masura extrem de reusita combinarea cu diferite sortimente de peste, fie ca sunt afumate sau prajite.

ULEI DE ARGAN:
- poate asezona o salata de cruditati, diverse salate si bineinteles salatele taboulé, couscous-ul sau preparatele tajine. Este mai bun rece, presarat la final peste pestele prajit, carnea de pasare sau legume sote.

ULEI DE SEMINTE DE PIN:
-subtil si usor dulce. Este foarte compatibil cu avocado, combinat cu suc de lamaie sau presarat peste pestele la gratar. Este ideal pentru emulsionarea sosurilor de crustacee, pentru diverse alte sosuri (si mai ales pentru sosurile cu vin), pentru ciorbe sau minestrone si mai ales pentru prepararea de pesto.
Si in cele din urma, amesecati-l cu branza de capra pentru a-i aduce o nota de paine prajita extraordinara.

ULEI DE MIGDALE DULCI:
-fructele usor prajite dau uleiului de migdale dulci o nota gril de unt de alune. Gustul sau de o mare finete se armonizeaza cu toate alimentele sarate si dulci. Este un excelent ulei de asezonare care se dovedeste a fi si un ulei de gatire foarte dulce, combinandu-se foarte bine mai ales cu toate sortimentele de peste, cu rata si cu puiul.

ULEI DE ARAHIDE:
- dulce si echilibrat. Deloc agresiv, se adapteaza usor oricarui tip de preparat, fie ca e vorba de asezonare sau de prajire usoara. Utilizati-l pur pentru un gust pronuntatsau asociat cu un ulei neutru pentru o aroma mai discreta. Este ideal pentru carnea la gratar, legume sau cruditati. Este perfect pentru preparatele in recipiente de tip Wok din fonta.

ULEIUL DE MAC:
- ulei cu parfum floral, surprinde prin puterea mirosului sau neobisnuit astazi. E un ulei care a fost utilizat in timpul perioadelor dificile ale istoriei. Insoteste cu succes salatele de laptuci sau poate fi folosit pentru a spori gustul semintelor de mac in paine. Poate fi folosit si pe branza.

Uleiurile se pastreaza in sticle de culoare inchisa, bine sigilate, la racoare dar nu in frigider. Se consuma in termen de 12 luni.

Niciun comentariu: