marți, 20 noiembrie 2012

Sarmalute in foi de vita


....sau as mai intitula aceasta postare "provocarea vietii".
Pana la urma nu mi s-a parut chiar un capat de lume facutul de sarmale. Nu stiu de ce mi-a fost atat de teama sa ma apuc sa le fac. Imi imaginam ca imi v-a lua o saptamana sa le impaturesc insa, zic eu, m-am descurcat destul de bine.
Prima data am facut sarmale cand eram in anul II de facultate. Am vazut la un hypermarket un dispozitiv care pretintea ca stie sa impatureasca sarmale in foi de varza. Eu nu sunt fan sarmale cu varza dar atunci imi era extrem de pofta si am zis ca accept orice. Dispozitivul respectiv nu a facut altceva decat sa improaste cu asa zisele sarmale pe toti peretii din bucatarie...si pe la jumatatea procesului, cand am prins si eu cat de cat miscarea, minunatia de aparat s-a rupt si eu a trebuit sa trec la impaturirea manuala :D Tin minte ca mi-a luat o vesnicie sa termin.
Anul acesta mama mi-a conservat niste frunze de vita de vie. Nu in saramura. Are ea o metoda de conservare cu oparit si picurat esenta concentrata din care se face otet. Nici nu stiu exact cum se numeste. In felul acesta, frunzele pot fi folosite imediat la sarmalute, nu mai e necesar sa le speli in n-spe mii de ape.

Ingredientele pentru sarmale:
- un borcan de 800g cu frunze de vita de vie
- 700 g carne de curcan
- 2/3 cana cu orez cu bob rotund
- o ceapa
- un morcov
- 2 frunze de dafin
- o legatura marar
- o legatura patrunjel
- 300g cuburi de rosii in suc
- sare, piper

In primul rand punem orezul intr-un vas si turnam peste el apa fiarta ca sa se mai inmoaie si sa mai reducem din timpul de fierbere. Incingem uleiul intr-o tigaie mare si calim ceapa tocata marunt, adaugam morcovul taiat la robot, frunzele de dafin, sarea si piperul. Se adauga rosiile in suc date si ele prin robot impreuna cu verdeata. Cat timp se calesc legumele tocam carnea. Adaugam la tigaie carnea tocata si orezul putin umflat dar scurs de apa ramasa. Amestecam cu o lingura de lemn pana la omogenizare si oprim focul.


Pentru pregatirea umpluturii am avut nevoie cam de 20 minute. Umplutura am dus-o pe balcon, la frig, sa se racoreasca mai repede. In timpul acesta am deschis borcanul cu frunzele de vita de vie si le-am desfacut frumos, le-am pregatit sa ma pot misca mai repede la impaturire.


Alegem o cratita potrivita pentru sarmale, punem la fundul ei cateva frunze si apoi trecem la treaba complicata. Nu voi sta acum sa explic cum am facut impaturirea sarmalelor pentru ca nu ma pot declara o experta in executarea acestor manevre. Am gasit pe alte bloguri cu poze si am incercat sa respect pasii. Insa mi-am dat seama ca aveam mai multa indemanare la infasatul primei mele bebeluse nou nascute, decat la sarmale :))
Sarmalele le-am asezat frumos in cratita, in cerc.


Le-am acoperit cu frunze de vita de vie, am turnat apa gata fiarta cat sa le cuprinda, am pus capacul si am pornit aragazul la foc foarte mic.
Cam 45 minute mi-au mai trebuit sa duc la bun sfarsit activitatea....timp in care am fost intrerupta de cateva ori si de Clara.
Dupa o ora de fierbere, gurile flamande erau deja acasa asa ca le-am pus imediat cate o portie de sarmalute in farfurii.
La sarmalele in vita de vie, cel mai bine se potriveste iaurtul, zic eu, smantana fiind mai buna prietena cu cele in varza.


PS: din aceasta cantitate mi-au iesit fix 58 sarmale. De dimensiuni... de la mic la mediu :))) in functie de frunze. Data viitoare poate le voi face cat mai apropiate ca si dimensiune ;)

Gem de mere



Ingrediente:
- 1,6 kg mere
- 500 ml apa
- 800 g zahar
- 2 batoane de scortisoara
- 1/2 lamaie
- 1,5 cm radacina de ghimbir

Merele se curata de coaja si cotor si se taie felii. Punem apa sa fiarba intr-o cratita. Coaja, cotoarele, batoanele de scortisoara, radacina de ghimbir curatata si feliata subtire se pun intr-o plasa din tifon si se scfunda in cratita cu apa clocotinda. Alaturi se rastoarna si merele curatate. se lasa pe foc timp de 30 minute pana cand se inmoaie merele. Plasa se scoate, se scurge bine si se arunca. Peste merele din cratita turnam zaharul si sucul de la jumatatea de lamaie. Mai tinem pe foc foarte mic amestecand cat mai des ~ 45 min. Trebuie sa obtinem consistenta unui pireu gros.
Borcanele si capacele le spalam si le introducem in cuptorul incins la 150 grade C timp de 15 minute pentru a se steriliza. Turnam gemul in borcanele inca fierbinti. Umplem borcanele cat mai mult posibil, inchidem bine de tot capacele si le punem cu gura in jos, invelite intru-un prosop gros (sau patura) pentru a se raci treptat.


Din aceasta cantitate am obtinut 4 borcanele de 400 ml si 1 borcanel de 200 ml.

luni, 19 noiembrie 2012

Cous-cous cu somon si sos de usturoi


Ingrediente pentru somon:
- 800 g somon file proaspat
- 1/2 lamaie
- ulei de masline
- sare
- boabe de piper verde
- 1 frunza de dafin
- rozmarin

Ingrediente cous-cous:
- 3/4 cana cous-cous bio
- 1/2 ceapa de apa
- 1 morcov
- 2 rosii
- sare
- 1 frunza de dafin

Pentru sos:
- 150 g iaurt simplu
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura ulei de masline
- 1/2 lamaie
- sare, piper
- cateva fire marar si patrunjel

Alegem o tava in care sa coacem somonul, o stropim putin cu ulei si apoi asezam fileul in ea. Presaram sarea, boabele de piper verde, rozmarinul, frunza de dafin deasupra somonului, stropim iarasi cu putin ulei si impodobim cu rondele de lamaie. Tinem fileul la cuptorul incins la 180 grade C timp de 50 minute. Cat timp se face somonul, pregatim sosul si cous-cousul.

Ceapa tocata o calim intr-o cratita, apoi adaugam morcovul taiat rondele si rosiile cuburi. Adaugam sarea si frunza de dafin. Pana cand se calesc legumele, putem turna apa fiarta peste cous-cous, separat in alt vas. Cous-cousul se gateste foarte repede, nu are nevoie de mult timp de fierbere, se va umfla imediat de la apa fiarta. Cand legumele sunt gata, adaugam cous-cousul si inca doua masuri de apa. Il mai tinem pe foc ~ 5 minute.


Pentru sosul de iaurt stoarcem sucul de la lamaie si il amestecam cu usturoiul pisat, iaurtul, uleiul sarea si piper dupa gust. Adaugam si cateva fire de verdeata tocata. Este un sos aromat, fin si foarte gustos care completeaza de minune meniul de mai sus :)

Sosul care mai are putin si ajunge pe pereti, la cat de energic il amesteca Sofia :))

duminică, 18 noiembrie 2012

Mancare de fasole galbena


Ingrediente:
- o conserva mare de fasole galbena (sau proaspata dar curatata, taiata si fiarta inainte)
- 1 morcov mare
- 1 ceapa
- 2 rosii
- 5 catei de usturoi
- 1 frunza de dafin
- sare dupa gust
- patrunjel proaspat

Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Se adauga morcovul si rosiile date prin razatoare, frunza de dafin, cateii de usturoi putin striviti si sarea.


La final adaugam fasolea si mai lasam pe foc cateva clocote.
Pentru a face mancarea mai consistenta, se pot adauga si cartofi taiati cubulete. Ornam cu verdeata atunci cand o servim.


Este foarte simplu de gatit, foarte gustoasa si in plus e si de post!

Tarta cu dovleac si stafide



Aceasta tarta am pregatit-o in acelas mod cu cea de mere si a iesit chiar mai buna!

Ingrediente pentru aluat:

- 2 oua
- 8 linguri zahar brun
- 9 linguri ulei
- 9 linguri lapte
- 12 linguri faina
- 1 pliculet praf de copt
- 1/2 fiola esenta de vanilie
- 2 linguri cu fulgi de migdale

Ingrediente pentru umplutura:

- 800 g dovleac curatat
- 1 lingura rasa scortisoara macinata
- un varf de lingurita de nucsoara macinata
- 4 linguri de zahar brun
- 50 g unt
- 1/2 fiola esenta de vanilie
- o mana de stafide

Pentru decor:

- 3 linguri fulgi de migdale
- miere

Curatam dovleacul si il dam prin razatoare. Il calim in tigaie impreuna cu restul de ingrediente pentru umplutura. 




Cat umplutura se raceste, pregatim aluatul. Batem ouale cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul apoi adaugam restul de ingrediente pe rand. Pregatim o tava cu margini detasabile si turnam in ea jumatate din aluat. Dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C pentru 10 minut e. Scoatem tava din cuptor, turnam umplutura de dovleac si apoi restul de aluat deasupra. Se mai tine la cuptor 30 minute.




Cand este gata, scoatem tava din cuptor si lasam putin sa se racoreasca inainte sa facem transferul pe o farfurie mare. Pentru a decora tarta, ungem suprafata cu miere si apoi presaram multi fulgi de migdale.



Se serveste rece, alaturi de un ceai aromat!




vineri, 9 noiembrie 2012

Pumpkin flan (sau cum am muncit eu la dublu :)) )


Am preluat aceasta reteta dintr-o carte cu retete regale. Dar n-am vrut sa o cred pe cuvant pe Principesa Margareta, asa ca am dublat cantitatea de ingrediente, gandindu-ma ca nu ne ajunge nici pe o masea atat cat era mentionat in carte. Rezultatul: a trebuit sa muncesc de doua ori, sa fac doua tarte pentru ca riscam sa ma aleg cu o tarta cruda daca turnam toata compozitia in tava :)))
Si daca tot am facut doua astfel de blaturi, am zis sa le suprapun. Si ca sa arate mai interesant (aproape ca un tort), am pus intre ele un strat de branza de vaci indulcita cu miere iar deasupra am presarat fulgi de nuca de cocos.
Aspectul este departe de a fi unul regal :)), insa gustul este foarte bun!

Mai jos voi scrie cantitatile din carte, adica pentru un singur blat de tarta

Ingrediente:
- 500 g miez de dovleac proaspat
- 3 oua
- 7 linguri de zahar brun
- 2 lingurite praf scortisoara(in carte zice 3 dar mi se pare prea mult)
- un varf de cutit nucsoara
- 200 ml lapte
- o fiola esenta de vanilie
- un praf de sare
- unt pentru uns tava

Dovleacul se taie in cuburi si se fierbe impreuna cu un praf de sare. Cand este gata, se paseaza si se lasa la racorit. Separat pregatim un amestec din ouale batute, zahar, lapte, nucsoara si scortisoara si esenta de vanilie. Aceasta compozitie o amestecam cu pireul de dovleac si o turnam intr-o tava cu peretii detasabili (obligatoriu!) unsa cu unt.  Dam tarta la cuptorul incins la 180 grade C pentru 50 minute. Testam cu scobitoarea sa vedem daca este gata.
Cel mai bine este sa fie servita aproape rece, se aseaza mai bine si nu se imprastie feliile cand le pui in farfurie.
Eu a trebuit sa le mut pe o farfurie mare de tort ca sa le suprapun si a fost o adevarata provocare transferul!


Chiftelute de linte cu sos de rosii


Am gasit aceasta reteta aici, am facut niste mici modificari si nu-mi pare rau deloc ca am incercat-o. Chiftelutele sunt foarte gustoase , iar daca eliminam oul din compozitie, le putem manca si in perioada postului ortodox :)

Ingrediente pentru chiftele:
- 300 g linte verde uscata
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 2 oua
- 2 linguri rase pesmet
- cateva fire de marar
- cateva fire de patrunjel
- 3 catei de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare, piper

- 2 linguri pesmet si 2 linguri malai pentru tavalit chiftelutele

Ingrediente pentru sos:
- o conserva pulpa de rosii
- cimbru
- sare, piper
- un catel de usturoi
- doua cepe verzi
- ulei de masline pentru prajit

Se fierbe lintea si se lasa la racit. Eu am fiert-o seara si am facut chiftelele a doua zi. Cand se raceste, se scurge bine de apa apoi se amesteca cu legumele tocate marunt si restul de ingrediente. Se framanta un pic compozitia ca sa mai strivim boabele de linte, insa nu pana se face un terci.
Incingem cuptorul la 180 grade C, pregatim o tava cu hartie de copt, formam bilute din compozitia rezultata, le tavalim prin pesmetul cu malai, le asezam in tava si le stropim cu putin ulei.

inainte de bronzare

Se tin la cuptor 50 minute si se intorc de pe o parte pe alta la jumatatea timpului.


Pentru sosul de rosii incingem uleiul intr-o cratita mica, adaugam ceapa tocata si o calim putin. Adaugam condimentele si rosiile facute pasta, lasam sa dea in cateva clocote si e gata!


Daca aveti si muraturi in camara (musai in saramura:)), atunci masa perfecta este gata ;)

joi, 8 noiembrie 2012

Cutii din lemn decorate prin tehnica servetelului


Mi s-au parut cam plictisitoare aceste cutii din lemn, avand in vedere ca erau destinate jucariilor. Parca arata mai bine si sunt mai vesele acum :)

Narcise (bentisa si brosa din fetru)



Scaun din lemn decorat prin tehnica servetelului


M-am gandit sa-i fac o surpriza Sofiei si i-am decorat scaunelul din lemn pe care sta asezata cand isi incalta pantofii :)


Ochelari din fetru


Pentru joaca sau rolurile de bunica/bunic din povesti ;)


marți, 6 noiembrie 2012

Briose cu fulgi de ovaz, mac si lamaie confiata


Ingrediente pentru 12 bucati: 
- 180 g faina
- 100 g fulgi de ovaz
- 1 lingura seminte de mac
- 200 g iaurt
- 4 linguri de lapte
- 120 g miere
- 100 g coaja de lamaie confiata
- 1 lingurita praf de scortisoara
- 2 lingurite praf de copt
- 1 ou
- 80 ml ulei din samburi de struguri
- o fiola esenta de lamaie

Se face un aluat din ingredientele de mai sus si se toarna in formele de briose. Le dam la cuptorul preincalzit la 180 grade C timp de 25 minute.


Se servesc calde sau  reci, simple sau cu o glazura (frisca/miere/gem) alaturi de un ceai aromat!


Sectiune:

luni, 5 noiembrie 2012

Chiftelute din curcan cu telemea


Ingrediente:
- 900g carne tocata de curcan
- 2 oua
- 1 felie de paine
- 100 g branza telemea
- 3 catei de usturoi
- sare, piper
- cateva fire de verdeata (eu am pus patrunjel)

- faina
- ulei pentru prajit

Carnea tocata, ouale, painea inmuiata in apa si apoi scursa bine, usturoiul zdrobit si verdeata tocata marunt se amesteca pana la omogenizare impreuna cu sarea si piperul.
Incingem uleiul intr-o tigaie si formam chiftelutele. Avand mainile ude ca sa nu se lipeasca carnea, formam chiftelute mici in care ascundem cate un cubulet mic de branza. Le dam prin faina si le prajim pe ambele parti.
Le putem servi ca si aperitiv sau alaturi de un sos si garnitura.


duminică, 4 noiembrie 2012

Desenam in cafea :D


Humus (pasta de susan)


Ingrediente:
- 250-300g boabe de naut uscate
- 4 linguri ulei de masline extravirgin
- o cescuta Tahini
- zeama de la o lamaie
- 3 catei de usturoi
- sare dupa gust

Boabele de naut trebuie sa stea in apa o noapte si apoi se fierb aproximativ 1h30min, pana cand bobul poate fi usor strivit intre degete dar inainte sa se faca terci in cratita.
Dupa ce boabele se racesc, se scurg de apa (mai pastram putina zeama pentru a da consistenta dorita pastei) si se arunca in blender impreuna cu restul de ingrediente.
Ce rezulta, se mananca :)

Pasta susan (Tahini)


Faceam pasta de naut si nu gaseam niciodata pasta de susan ca sa transform reteta in una de Humus. Daca as fi stiut ca se prepara atat de simplu....

Am facut o portie mica, o ceasca, atat cat sa imi ajunga pentru un castron de humus.

Ingrediente:
- 3 linguri seminte susan
- 5 linguri ulei de masline extravirgin


Semintele de susan le-am prajit pe tigaie, fara ulei. Dupa ce s-au racorit, le-am dat prin blenderul vertical inpreuna cu uleiul de masline pana cand au devenit o pasta numai buna de folosit la humus sau alte retete cu specific oriental.