miercuri, 19 martie 2014

Fursecuri cu fulgi de ciocolata si dulceata de zmeura



sursa aici. Eu nu am folosit portocala din cauza de copil alergic. Am inlocuit cu lamaie.
Ingrediente:
- 100 g unt 80%
- 1 ou
- 150 g zahar
- 1 lg bicarbonat de sodiu stins in sucul de la jumatate de lamaie
- 450 g faina
- 100 g picaturi de ciocolata
- dulceata de zmeura (sau dupa pofta inimii)
- zahar pudra

Untul la temperatura camerei se bate bine cu zaharul si cu oul. Se adauga bicarbonatul stins in sucul de lamaie, picaturile de ciocolata si treptat - faina. Framantam pana la obtinerea unui aluat omogen. Lasam la odihnit pana cand pregatim tavile si incingem cuptorul.
Formam mici bilute de aluat pe care le turtim si le punem in tava. In mijolc facem o mica adancitura in care vom pune putina dulceata. Se lasa suficienta distanta intre fursecuri pentru a nu se atinge atunci cand se topeste untul in cuptor.
Se tine tava in cuptorul incins la 175 grade C timp de 14-17 minute, in functie de dimensiunea fursecurilor.
Cand sunt gata, se scot la racorit si se pudreaza cu zahar.




Supa crema de ciuperci


Ingrediente:
- 500 g ciuperci pleurotus (de preferat albe)
- un morcov
- o ceapa
- 1,1 l apa
- 1 Lg unt
- 3 Lg ulei masline
- sare, piper
- 200 ml smantana
- 1 lg faina

Tocam marunt ceapa si o calim in uleiul si untul topit. Adaugam morcovul taiat rondele. Apoi punem si ciupercutele taiate  fasii. Presaram sare si piper dupa gust. Lasam la inabusit. Cand ciupecile se mai inmoaie, punem apa fiarta deasupra si lasam sa fiarba cca 15 min. Intrun bol separat batem smantana cu faina peste care adaugam treptat cateva linguri din supa de la ciuperci, astfel incat sa ii creasca temperatura treptat sa nu se taie. Apoi turnam smantana in cratita in fir subtire, timp in care amestecam continuu. Dupa inca 10 minute de fierbere, oprim focul si  pasam supa cu blenderul pentru a obtine o consistenta cremoasa.
Se serveste calda, ornata cu patrunjel proaspat si eventual  - cateva fasii de ciupercute pastrate inainte sa blenduim.