vineri, 8 februarie 2013

Tort cu afine si crema mascarpone

Tortul prezentat in poze este facut doar cu crema de afine

Ingrediente blat:
- 7 oua
- 230 g zahar
- 9 Lg faina
- 1 Lg cacao
- 1 lg praf de copt
- un praf de sare
- 35 ml apa
- 35 ml ulei

Ingrediente pentru sirop:
- 6 Lg zahar brun
- 2/3 cana cu apa fierbinte
- cateva picaturi esenta vanilie

Ingrediente crema de afine:
- 125 g branza mascarpone
- 125 g branza de vaci
- 25 g unt la temperatura camerei
- 2 linguri zahar
- 1/2 cana afine

Ingrediente crema de lamaie:
- 125 g branza mascarpone
- 125 g branza de vaci
- 25 g unt la temperatura camerei
- 2 linguri zahar
- coaja si sucul de la o lamaie
- cateva picaturi de esenta de lamaie

Pentru decor:
- 400-500 ml smantana pentru frisca
- 4 linguri zahar pudra
- cateva lingurite de suc de afine


Inainte de toate, pregatim blatul pentru tort. Acest lucru il putem face si cu o zi inainte de asamblare.
Albusurie se bat impreuna cu un praf de sare pana devin spuma tare. Adaugam in ploaie zaharul si apoi albusurile care le amestecam inainte cu apa si uleiul. Apoi adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si cacao. Tapetam cu hartie de copt tava cu margini detasabile si turnam compozitia. Coacem la cuptorul preincalzit la 175 grade C timp de 35 minute. Cand este gata, lasam sa se raceasca bine inainte sa scoatem blatul din tava. Cand se raceste de tot, scoatem blatul si il sectionam in 3 parti de grosimi egale.

Pentru sirop amestecam bine zaharul, esenta si apa fierbinte pana cand zaharul se topeste complet. Lasam la racit inainte de insiroparea blaturilor.

Pentru crema de afine amestecam toate ingredientele si le pasam cu blenderul sa omogenizam fructele. O lingura de afine o pastram pentru a stoarce sucul di nele si a colora frisca pentru decor (optional).

Crema de lamaie se pregateste si mai simplu. Nici nu mai e necesar blenderul. Putem amesteca ingredientele cu o paleta obisnuita.

Asezam pe un platou primul blat de tort, il insiropam si apoi intindem uniform crema de afine. Deasupra montam al doilea blat si il insiropam. Intindem uniform crema de lamaie, montam si ultimul blat, il insiropam si il dam la frigider pentru cateva ore.

Decorul cu frisca cel mai bine e sa il facem cu putin inainte de servire. Nu e nimic grav daca se face si cu o zi inainte doar ca frisca nu va mai fi la fel de ferma (cum am patit eu).

Am facut jumatate din cantitatea de frisca si am imbracat tortul in alb. Cealalta jumatate am amestecat-o si cu sucul de afine pentru a capata o culoare lila. Cu frisca colorata am facut floricelele&co.



***

Varianta de tort decorat pentru Craciun si in loc de afine are zmeura:


***
Tortul de la ziua Clarei: